Bakırköy Psikoloji
Randevu : 0 544 724 36 50 

Bireysel Terapi
Fobiler, Depresyon, Panik atak, Takıntılar Kaygı, Yeme bozuklukları, Obezite, Bulimiya, Anoreksiya, Uyku bozuklukları, Stresl, Dikkat dağınıklığı, Yas terapisi, Hayır diyememe, Özgüven, Bağımlılık
Çocuk-Ergen Terapisi
Alt ıslatma, Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite, Özgüven problemleri Kural tanımama, Kardeş kıskançlığı Çocuk zeka testleri, Çocuk gelişim testleri, Çocuk çizimlerinin değerlendirilmesi.
Çift Terapisi
Ayrılık Boşanma Kayıp Çiftler arası geçimsizlik Çiftler arası anlaşamama İlişki kuramama problemleri İlişki yürütememe İlişkinin hep aynı sorunla takılması İletişim problemleri
Cinsel Terapi
Vajinismus, Ağrılı cinsel ilişki, Cinsel isteksizlik, Kadında orgazm bozukluğu, Erken boşalma, Erkekte geç boşalma, Cinsel tiksinti bozukluğu, Erkekte sertleşme bozukluğu Cinsel sapkınlıklar
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam10
Toplam Ziyaret135736
Site Menüsü
Hava Durumu
Bakirkoy Psikoloji Merkezi

Mevsimsel depresyon ve belirtileri

Mevsimsel Depresyon Ve Belirtileri

Mevsim değişikliklerinde duygu durum çökmelerine neden olan mevsimsel depresyonun belirtilerini, tedavisini ve mevsimsel depresyona yatkınlığı olanların nelere dikkat etmesi gerektiğini Emsey Hospital’dan Psikiyatri Uzmanı Dr. Orhan Karaca anlattı.

 

En az iki yıl üst üste olmak kaydıyla, yılın belli dönemlerinde ortaya çıkan, sebep olarak herhangi bir yaşam olayının gösterilemediği duygu durum çökmelerine mevsimsel depresyon deniyor. Gün ışığının azalmaya başladığı sonbahar ve kış ayları mevsimsel depresyon riski açısından oldukça yüksek risk taşıyan dönemler olarak karşımıza çıkıyor. Ancak mevsimsel depresyon ilkbahar ve yaz aylarında da görülebiliyor. Emsey Hospital’dan Psikiyatri Uzmanı Dr. Orhan Karaca mevsimsel depresyonla ilgili merak edilenleri anlatıyor.

Mevsimsel depresyonun nedenleri neler? 

Kış aylarında günlerin kısa olması ve gün ışığıyla temasın azalması nedeniyle, beyinde melatonin düzeyi artarken serotonin düzeyi düşer. Melatonin uykuyu artırırken, serotonin azalması ise halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, isteksizlik gibi belirtilere neden oluyor. Mevsimsel depresyona bu kimyasal maddelerin düzeylerindeki değişmenin yol açtığı düşünülüyor. Soy geçmişte bipolar bozukluk (manik depresif bozukluk) görülmesi, depresyon gibi hastalıkların olması, zor yaşam koşulları, ağır fiziksel hastalıklar, gün ışığından az yararlanan bölgeler yatkınlığı artırıcı unsurlar. Kadınlarda mevsimsel depresyonlar daha sık görülüyor.

 

Mevsimsel depresyon nasıl tedavi edilir?

Mevsimsel depresyonun tedavisinde fototerapi yöntemi (ışık tedavisi) ilk seçenek. Bu tedavi gün ışığını taklit edecek bir ışık kaynağına kişiyi belli bir süre maruz bırakma esasına dayanır. Böylece kişiye eksik aldığı gün ışığı dışarıdan verilmiş olur. Ancak ağır ve orta depresif durumlarda ilaç kullanmak gerekiyor. Kimi ağır vakalar yatarak tedavi de ediliyor. Bunun dışında psikoterapi (özellikle bilişsel davranışçı psikoterapi) önemli bir tedavi yöntemi. Ancak bu terapi yöntemi dışında da terapi yöntemleri var ve uygun olan vakalarda bunlar da kullanılıyor. Kişinin keyif aldığı ve işlevselliğinin arttığı uğraşılar da tedavide yarar sağlıyor.

 

Mevsimsel depresyona yatkınlığı olanlar nelere dikkat etmeli?

Mevsimsel depresyona yatkınlığı olan kişilerin havanın açık olduğu dönemlerde gün ışığından azami yararlanmaya çalışmaları gerekir. Daha önceki yıllarda benzer durumlar yaşandıysa ve hastalık ağır geçirildiyse yine aynı dönemde hastalanmadan önce psikolojik destek almaya başlamak, gerektiğinde doktorun önerdiği ilacı kullanmak gerekir. Kişilerin yaşamlarını zenginleştiren uğraşılar bulması, sosyal destek ve verimliliğin artırılması da önlem olarak alınabilir. Yaşamlarında zorluklar olan kişilerin zorluklarla baş etmek için yakınlarından destek alması, bu konuda yeterli desteği yoksa uzman yardımı alması da yararlı olur. Vitamin ve mineral desteği de ayrıca yarar sağlar. Bu kişiler uyku-uyanıklık döngüsüne de dikkat etmeli. Kış aylarında yapılacak tatillerin gün ışığının yoğun olduğu bölgelere yapılması bu hastalığın ortaya çıkışını önleyebilir ya da geciktirebilir.

 

Mevsimsel depresyon yaşadığımızı nasıl anlarız?

Her yorgunluk ve halsizlik için depresyon demek doğru değil. Öncelikle kişinin duygu durumunda bir çökme olması gerekli. Bu çökme haline daha önce saydığım diğer belirtiler de eşlik ediyorsa mevsimsel depresyon düşünülebilir. Bu tür belirtiler özellikle yılın aynı dönemlerinde görülüyorsa bir psikiyatri uzmanı ile görüşmek yararlı olur. Hem bir takım hormonal nedenler hem de kadının toplumdaki rolü ve yaşadığı zorluklar özellikle kadınların depresyona girme oranını artırıyor.


      Online Psikolojik Destek Hattı : +90 544 724 36 50 



Bakirkoy Psikolog Pedagog Randevu Telefonu

 

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Psikolog Telefonu Nisantasi 0533 373 8123



 Nisantasi Psikolog Telefonu 

0533 373 8123
Yasal Uyarı

Yasal Uyarı:
Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan veya psikoloğundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler teşhiş veya tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sahipleri, sorumluları veya yazarları sorumlu tutulamaz.
Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.


Bu sitedeki yazılar "anayasal bir hak olan bilgilenme ve bilgilendirme" amacıyla paylaşılmaktadır. Size özel profesyonel yardım almak için yaşadığınız psikolojik sorunları mutlaka bir ruh sağlığı uzmanıyla karşılıklı görüşünüz. Bu sitede yer almak isteyen psikolog, pedagog,sosyolog, psikiyatrist,sosyal hizmet uzmanı,aile terapisti,evlilik terapisti,cinsel terapist,psikiyatri hemşiresi,yaşam koçu,aile koçu,evlilik koçu veya diğer ilgili pedagojik psikolojik danışmanlar başvurabilir. Yazı gönderen uzmanların tüm yasal sorumluluğu kendilerine aittir. Bu siteyi satın almak isteyen kişi veya kurumlar için site ve domain ücretimiz: 33.000 TL dir. Bu site yardım, bağış, reklam ve sponsorlar desteğiyle yayın hayatına devam ediyor. Herhangi bir kuruma ait olmadığı gibi herhangi bir kurumu veya kişiyi hedef almamaktadır.

Jenerik isime sahip, içeriği güçlü 15 yıllık Kişisel gelişim, Sosyoloji, Eğitim, Matematik, Geometri,Pedagoji,Yaşam Koçluğu ve bir çok Psikoloji sitelerimiz satılıktır, fiyatı: 10.000 Dolardir.

0533 373 81 23

 
Bakırköy Psikoloji Psikolog Pedagog http://www.bakirkoypsikoloji.com